Ronilački klub Neretva, Interventna spasilačka služba Mostar (ISS), i REEF Nova Gorica u razdoblju od 23. do 31.08.2013. organizirali su okupljanje speleoronilaca iz cijele europe pod nazivom “Cave Diving Expedition Mostar 2013”. Ekspedicija je istraživala tri spilje u okolici Mostara. Radi se o vrelu rijeke Bune, Crnom vrelu u Salakovcu te Crnom oku.

Vrelo rijeke Bune ujedno je i najveće vrelo u Europi po količini vode te je više puta istraživano u različitim ekspedicijama, a za ovaj put cilj je bio potvrditi postojeće nacrte i eventualno produžiti nacrt glavnog kanala. S obzirom na jako lošu vidljivost i značajan tok radi kiša koje su padale tijekom ekspedicije, zaron u Buni je okončan na 72 metra dubine.

Također se istraživalo i Crno vrelo u mjestu Salakovac sjeverno od Mostara u kojem se očekivao pronalazak glavnog kanala koji je dosada neotkriven, jer se nalazi u ogromnoj galeriji u koju je ulaz na dubini od 50 metara, a koja se onda otvara od 12-og metra prema gore do 90-og metra prema dolje u prostoriju od oko 100 x 50 metara. Ipak, unatoč više zarona na raznim dubinama unutar galerije te više parova ronilaca i završnog zarona od 50 minuta na samom dnu, kanal nije pronađen te se pretpostavlja da voda dolazi s veće površine samog dna cijedeći se kroz rupe između kamenja.

Treća spilja, Crno oko, koja je i najljepša radi kristalno čiste vode i svijetlih zidova te mreže uskih kanala koji se neprestano račvaju i ponovo spajaju, bila je predviđena za pravljenje fotografija i video zapisa. Ipak, ponudila je još i više jer je pronađen potpuno novi kanal koji je nakon otprilike 200 metara završio u suhoj galeriji s vodopadom od četiri metra, na čijem je vrhu manje jezero iz kojeg dalje nastavlja kanal u dubinu te je u planu njeno daljnje istraživanje.

Speleoronjenje kao najzahtjevnija ronilačka disciplina u sebi obuhvaća ronjenje na velikim dubinama s različitim mješavinama za disanje i nerijetko u uvjetima nulte vidljivosti, zbog čega su ovakve ekspedicije izuzetno tehnički i logistički zahtjevne. Stoga valja spomenuti da se Interventna spasilačka služba pokazala kao vrlo dobar domaćin te ispunila sve potrebne uvjete da bi se ova ekspedicija realizirala, a ponajviše zahvaljujući dugogodišnjem radu u kojem je prioritet stavljala na potragu i spašavanje na i pod vodom uključujući i potopljene speleoobjekte, normalno ne zapostavljajući ni sve ostale grane potrage i spašavanja.

U ekspediciji “Cave diving expedition Mostar 2013” sudjelovala su 22 tehnička ronioca iz cijele Europe te još mnogo pomoćnih ronilaca i logističara, tako da slobodno možemo zaključiti da je ovo jedan od najvećih skupova tehničkih ronilaca na Balkanu.

FOTOGALERIJA