U cilju skretanja pažnje na očuvanje čovjekove životne sredine uz peticiju „Svjetske neovisne organizacije za zaštitu prirode“ (WWF), pokrenuta je kampanja zaštite prirodnog parka Hutovo blato.

Dana 23.12.2012., su članovi Ronilačkog kluba „Neretva“ u suradnji sa Hercegovačkom gorskom službom spašavanja HGSS-Mostar pružili svoju podršku i dali doprinos što boljoj realizaciji ove kampanje.

U cilju što bolje promocije i skretanja medijske pažnje na važnost očuvanja jedinstvenog prirodnog parka Hutovo blato organizovana je akcija ukrašavanja Novogodišnjeg drvca pod vodom.

Ova akcija je po svojoj prirodi i zahtjevnosti jedinstvena i svojevrstan presedan na ovom području i poslužila je kao dio kampanje za zaštitu blaga Hutovog blata.

Članovima ronilačkog kluba „Neretva“ koji su ujedno i članovi Interventne službe sapašavanja ISS u ukrašavanju Novogodišnjeg drvca se pridružila i Hercegovačka gorska služba spašavanja HGSS-Mostar koji su radili na ukrašavanju na kopnu.

Vremenski uslovi su išli na ruku našim roniocima tako da je akcija protekla i više nego uspješno.

Sama akcija je također imala i zabavni karakter tako da su se svi učesnici počastili prigodnim roštiljem i ugrijali kuhanim vinom.

Prema izjavama učesnika svi su prezadovoljni urađenim kao i pozitivnim reakcijama na samu akciju. Svi skupa se nadamo da će ova akcija doprinijeti povećanju prije svega ljudske svijesti o važnosti očuvanja životnog okoliša kao i zaštiti prirodnog parka „Hutovo blato“.

Ronilački klub „Neretva“ namjerava i u budućnosti da učestuje u ovakvim i sličnim akcijama i time da svoju podršku i pomoć u očuvanju životne sredine.

VIDEO