Nakon spektakularnog takmičenja prošle godine, Mostar i Stari most i ove su se godine našli na kalendaru najprestižnijeg svjetskog takmičenja u visinskim skokovima u vodu: Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016.

Najbolji svjetski skakači u vodu će 24. 09. na Starom mostu ponovo izvoditi nevjerovatne skokove kojima su i prošlog ljeta oduševili gledaoce u BiH.

Za sigurnost takmičara, kao i prošle godine, pobrinuće se spasioci i ronioci Interventne spasilačke službe iz Mostara, inače članovi našeg Kluba.

Elitni svjetski skakači će demonstrirati svoju zadivljujuću vještinu, skačući sa visine od 27 metara. No ove će se godine održati i takmičenje u ženskoj konkurenciji. Najbolje svjetske skakačice će svoje akrobacije izvoditi sa 20 metara visine.

Među takmičarima će biti i petostruki prvak Gary Hunt (UK), zatim miljenik mostarske publike – legendarni Orlando Duque (Kolumbija), te prošlogodišnji pobjednik Starog mosta – mladi Jonathan Paredes (Meksiko). Od takmičarki mogu se izdvojiti dvostruka prvakinja Rachelle Simpson (SAD), Njemica Anna Bader i sjajna veteranka Ginger Leigh Huber (SAD).

Na kraju da podsjetimo, takmičenje će biti prenošeno UŽIVO od 14:20 sati, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV.

 

Lokacija: Stari most u Mostaru, BiH

Koordinate: 43°20’13″N, 17°48’54″E

Vrijeme održavanja:  24.09.2016 od 13.00 – 16.15 sati

Visina mosta: 20 m

Visina platforme: 28 m

Dubina vode: 5,5 do 6 m

Očekivana temperatura Neretve: 14°C

Očekivana temperatura zraka: 23°C