RK Neretva je bila u posjeti ovogodišnjem prestižnom ronilačkom sajmu Baltitech ’13, u Poljskom gradu Gdynia. Konferencija je započela 23 novembra.

Nakon službenog otvaranja krenula su predavanja, koja su se provodila paralelno u 3 dvorane.

DAN 1

10:00 Prva predavanja:

U dvije dvorane održana su predavanja. Phil SHort, koji je govorio o sistemima grijanja i kako ih pravilno koristiti i Arthur Grządziela , koji je govorio o ostacima bombardera pronađenog na dnu Baltičkog mora. Phil je pokazao i pricao o baterijama koje se koriste za grijanje u špiljskom ronjenu.

11:00 Kevin Gurr rebreatheri. Činjenice, fantastika, Voodoo i druge avanture

Kevin Gurr vodi drugo predavanje prvog dana. Predavanje se održalo u glavnoj dvorani i privuklo dosta publike. Kevin je govorio o različitim aspektima ronjenja sa rebreatherom, te o početcima ronjenja sa rebreatherom i cestim greskama koje čine rebreather ronioci. Kevin je također govorio o tome kako je počeo svoju avanturu s rebreatherima, te o nekim od projekata u kojima je sudjelovao.

U drugoj dvorani, uporedno, trajalo je predavanje Michaela Košuta, koji je govorio o pristupu, sigurnosti tehničkog ronjenja i Nicholas Sparrow, koji je govorio koju ulogu fizička sprema ima u ronjenju.

12:00 Jacek Cat Eksperimentalne metode dekompresije

Jacek Kot je govorio o istraživanju dekompresije te o faktorima koji utiču na nju. Jedna od teza u njegovom izlaganju je bila i “negative-pressure breathing” tokom dekompresije i rekompresije. Na predavanju se, između ostalog, moglo čuti i o istraživanjima astronauta prije 15 godina koja su uveliko utjecala na buduće modele dekompresije.

13:00 Phil Short J2 projekt -najveći projekt špilja ikada.

Ekspedicija J2. Istražena špilja je ogomna…….

“Na početku morate prevladati nekoliko stotina metara gotovo okomito prema dole, a zatim mnogo kilometara vodoravno”. Članovi ekspedicije su postavili četiri logora u podzemlju. Transport opreme potrebne za preživljavanje, hrane i ronilačke opreme bila je veliki izazov. Prikazan je i kratki video u kojem se moglo vidjeti kako je izgledao silazak u špilju, prijevoz sredstava (uključujući i prevladavanje klaustrofobičih i tijesnih hodnika ), te svega ostalog sto je potrebno da se čovjek nakratko nastani u podzemnim prostranstvima. Na kraju Phil i Marcin Gala govore o tome kako je istraživački tim uspjeo doći do mjesta na koje se najdalje došlo tokom espedeciije u 2009. Tu su popravili staru fixiranu užad i otkrili nove dijelove i prolaze do tačke gdje rijeka teče kroz špilju i nestaje u uskim pukotinama. Dubina špilje je postavljena na 1229m.

15:30 Leigh Bishop – dva desetljeća istraživanja dubokih olupina. Trijumfi i neuspjesi.

Nakon ručka u glavnoj dvorani počinje predavanje Leigh Bishop-a . To nije bio njegov prvi posjet seminaru u Poljskoj. Leigh je dva puta bio domaćin seminara olupina u Lodzu. Tijekom prezentacije Leigh je izlagao o dva desetljeća ronjenje na olupinama, te o korijenima ronjenja koji su ostali daleko iza standarda na koje smo navikli danas. Moglo se, između ostalog čuti o prvim rebreather ronjenjima na olupini Britannic ekspedicije u 90-ih i dvije naredne ekspedicija u 2003 i 2009. Ekspedicija u 2009 obilježena je tragičnim događajem. Na jednom od zarona tijekom snimanja materijala za National Geographic Carl Spencer je poginuo. Tema predavanja dalje doseže do ekspedicijama na Titanicu i Luistanie.

Luisitania: Stradao je 7. svibnja 1915 od strane njemačke podmornice. Pored ostalih o Olupinama su govorili, Wilhelm Gustloff, Justicia, Transilvanija i Andania , HMS smion.

16.30 – Olupine na Baltičkom moru – “Johan Ronnby”: Neobično otkriće pomorske arheologije.

Vrlo zanimljivo predavanje na kojem se demonstiraju dostignuća pomorske arheologije kao materijal za bolje razumijevanje ljudi i prošlosti. Predavanje je započeo s historijskim i geološkim znamenitostima baltičke regije. Kao primjer uzeti su neki od vrlo zanimljivih brodoloma poput Vasa, Mars, Svardet ili “Brod duhova” iz 1650.god. U nastavak predavanja podijeljene su zanimljive informacije koje je dalo istraživanje u glavnom na temu morskog slikarstva i male brodogradnje u četrnaestom i petnaestom stoljeću ( mnogi brodovi su poznati samo sa slike iz te ere ), ali i na život i rad posada brodova.

18:00 Jarrod Jablonski – Mars – jedan od najvećih projekata u Europi u posljednjih nekoliko godina olupina. Posljednje predavanje prvog dana.

Tema izlaganja bila je otkriće i istraživanje na olupini broda Mars. Mars je bio borac švedskog flote i najveći brod u šesnaestom stoljeću koji je jedrio Baltičkim morem. Olupina je otkrivena u 2011 od strane Švedski ronilaca na čelu sa Richard Lundgren. Dijelovi broda leže razasuti na udaljenosti od 150 metara u krugu olupine. Jarrod je objasnio pristunim kao je izgledala ekspedicija i koje zadatke su imali među svojim članovima. Pojedini elementi koje su ronioci izvukli iz olupine se mogu vidjeti u muzeju u Vaestervik-u. Mars istarživačka ekspedicija će se nastaviti i slijdećih par godina.

Dan 2.

10:00 Jan Marcin Węsławski – Istraživanje građana kao prijedlog za rekreativno ronjenja na Baltiku

Na njoj se govorilo o uticaju izljevanja fosvora s obližnjih obradivih zemljišnih povrsina u more, i kako se strane vrste živog svijeta koja dolaze iz drugih mora prilagođavaju na zivot u Baltiku. Raznim istraživanjima sa sigurnošću se moze utvrditi da u buducnosti sudbina Baltika nije nimalo svijetla. Razne promjene ce uticati štetno na mogucnost ronjenja, posebno u priobalnom pojasu, vidljivost će biti znatno pogoršana i oluje ce se javljati mnogo češće. Pored toga, jos je bilo govora i o istrazivackom projektu u kojem se planira ukljuciti i potaknuti “obicne ljude” na istrazivacki rad. Od njih ce se zahtijevati da snimaju razne fotografije vode i morskih organizama sa datumom i informacijaam o lokaciji te da ih salju na institut za oceanologiju. Ove slike ce na kraju saciniti kartu koja ce pomoci u identificiranju razlicith procesa koji se odvijaju u Baltickom moru.

Paralelno sa ovim predavanjem odvijala su se i druga predavanja u ostalim učionicama.

11:00 Dariusz Grabiec Tijekom prezentacije pričao je o potrazi za Poljskom podmornicom ORP Orzel .

Da bi je pronašli Eagle je već organizovao nekoliko ekspedicije . Ovaj put pomoc pri potrazi je pruzio i Britanski admiralitet koji je svojim istraživanjima i saznanjima pruzio moguce lokacije potapljanja. Nakon identifikacije olupine , za koju se predpostavljalo da je ona zbog koje je potraga i organizovana, zakljucilo se raznim testovima da se ipak ne radi o olupini Orzel. Daljnim istraživanjem se ipak uspjelo utvrditi da se radi o olupini britanskoe podmornice klase J -6. Kasnije u prezentaciji , predavač je govorio o municije iz vremena Drugog svjetskog rata kojs lrži na dnu Baltičkog mora , test projekt Chemsea.

FOTOGALERIJA