Drugu godinu zaredom međunarodna ronilačka organizacija PSS – Adria (Profesional Scuba School) krajem glavne sezone ronjenja organizirala je Seminar tehničkog ronjenja, čime je ovaj događaj počeo poprimati oblike redovnog druženja sa svim izgledima da preraste u tradicionalni susret.

Prošle godine je seminar održan u Pasaduru na otoku Lastovu, nakon kojeg su svi sudionici bili iznimno zadovoljni, tako da je prilikom odabira lokacije za ovu godinu odluka bila donesena vrlo brzo i jednoglasno. Time je seminar opet odrađen na istom mjestu uz potpunu logističku potporu lokalnog PSS Instructor Training Centra – Ronilački raj, na čelu s domaćinom centra Borisom Dmitrovićem.

Kako je seminar edukativnog karaktera za najnaprednije ronioce, nije ni čudo da je prerastao hrvatske okvire i dobio međunarodni karakter. Stoga je ovih dana lastovsko podmorje bilo okupirano s 20-ak ronilaca iz Hrvatske i okolnih zemalja. Za vrijeme seminara ronioci su se upoznavali s najnovijim tehnoloških novitetima iz svijeta ronjenja, a jedan od glavnih zadataka je bio testiranje novog uređaja zatvorenog kruga disanja, rebreathera SF 2-ECCR, europske proizvodnje, tj. produkta zajedničkog truda i znanja njemačkih, danskih i nizozemskih tvrtki. Ovaj najnoviji rebreather je jedan od rijetkih koji ima EC certifikat za ronjenja do čak 100 metara dubine. Osnovna ideja kojom su se vodili proizvođači ovog rebreathera prilikom njegove izrade bila je „Što jednostavnije – to sigurnije“. Sudionici seminara su nakon testiranja uređaja samo mogli zaključiti kako su proizvođači uspjeli u svojoj namjeri, jer je rebreather izvrsno funkcionirao na svim dubinama – od površine pa do testiranih 95 metara, bez suvišne elektronike koja često od ovakvih uređaja odbija mnoge ronioce.

Također, osim upoznavanja s novitetima ronilačke industrije, sudionici su imali i mogućnost stručnog usavršavanja za napredne ronilačke kategorije u kojima se koriste mješavine plinova za duboka ronjenja pa su održani i tečajevi za Trimix 60 i Trimix 80.

Boris Dmitrović, vrsni poznavatelj podmorja lastovskog arhipelaga, sudionike seminara upoznavao je s tajnama skrivenim ispod morske površine oko hridi Bijelca, otoka Sušca i Lastova, uključujući i podmorje ispod grebena na kojem dominira svjetionik Struga. Roneći na većim dubinama, koje su uglavnom nedostupne široj ronilačkoj populaciji, ronioci su imali priliku gledati i fotografirati crvene koralje, veličanstvene žute i crvene gorgonije i roniti među nepreglednim jatima matulića barjaktara iza kojih su provirivali jastozi. Međutim, to nije bilo sve, jer ni vrsni poznavatelji jadranskog podmorja nisu mogli suspregnuti svoje oduševljenje nailaskom na ribe karakteristične za gornje rubove južnog Jadrana, kao što su papigače, arbaneške vladike, zaštićeni drozdovi, kostorozi te jata jadranskih barakuda.

Na kraju, sudeći prema završnim izjavama svih sudionika, nije bilo teško zaključiti na kojoj će se lokaciji dogodine, u slučaju budućeg održavanja, održati novi Seminar tehničkog ronjenja.

Preuzeto sa sajta: scubalife.hr