Ronilački klub “Neretva” sudjelovao je u realizaciji INTERREG IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatske – Bosne i Hercegovine – Crne Gore pod nazivom WRECKS4ALL – Protecting underwater heritage through its digitalization and valorization as a novel touristic offer (Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude) koji je trajao od 01.07.2020. – 31.12.2022. godine.

Projektni partneri su Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor, Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, Turistička organizacija Općine Bar iz Crne Gore, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Bosne i Hercegovine i Hrvatski pomorski muzej Split.

Glavni cilj ovog projekta je razvoj turizma, promocija i očuvanje jedinstvene kulturne i prirodne podvodne baštine istočne jadranske regije upotrebom suvremenih digitalnih tehnologija virtualne realnosti. Članovi Kluba su kroz radionice projekta obučeni da sami kreiraju podvodne virtualne modele lokaliteta i da svoje vještine i stečeno znanje kao edukatori prenose široj javnosti. RK Neretva postao je jedan od tri regionalna centra za obučavanje korištenja 3D tehnologije. U sklopu projekta organizovana je edukacija o primjeni 3D tehnologija u očuvanju podvodne kulturne i prirodne baštine za ronioce regiona.

Zahvaljujući “Wrecks4All” opremljene su tri prezentacijske sobe sa VR naočalama, u kojima su prikazani 3D modeli devet podvodnih kulturnih i prirodnih lokaliteta Istočne obale Jadrana (po tri modela iz svake zemlje). Tu se takođe mogu pogledati i fotografije i videosnimci još devet lokaliteta, po tri lokaliteta iz svake zemlje.

VR prezentacijska soba omogućuje virtualni zaron svima onima koji ne rone kako bi osjetili ljepote podvodnog svijeta, a roniocima da se upoznaju sa novim lokacijama za ronjenje.

Tako je stvoren itinerar podvodnih ruta istočne jadranske regije. Prezentacijske sobe se nalaze u Mostaru u prostorijama našeg Kluba, u Univerzitetu Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor i u Hrvatskom pomorskom muzeju Split.

Snimke za mostarsku VR prezentacijsku sobu izradili su članovi našeg Kluba, tako da se mogu pogledati podvodni lokaliteti u okolini Mostara, a to su: arheološko nalazište Desilo (Park prirode Hutovo blato), vojni arsenal (Grabovičko jezero) i potopljeno selo Kopčiči (Ramsko jezero).

Svi lokaliteti iz navedenih država mogu se vidjeti i preko mobilne aplikacije WRECKS4ALL za IOS i Android uređaje.