Posmatranje raže kako lebdi dubinama poput nepoznatog letećeg objekata. Igranje s hobotnicama, vidrom ili jeguljom. Istraživanje dubokih tamnih pećina. Traganje za olupinama i potopljenim blagom. Gledanje morskih pasa u potrazi za plijenom. Opuštanje u mirnom, ali opet titrajućem okolišu. Upravo je to pravi opis ronjenja s bocama. Samo prije 60 godina, pronalazak opreme za ronjenje s bocama donio je čovječanstvu priliku da putuje i iskusi Zemljin najveći neistraženi svijet. Čak 72%Zemljine površine pokriven je vodom, pa je pronalazak aparata za autonomno ronjenje otkrio sasvim novi svijet za mnoge avanturiste željne novog svijeta. Međutim, podrazumijeva se da je postati ronilac mnogo više od otkrivanja novih svjetova i potrage za običnom avanturom.

Tehnike ronjenja nije lagano naučiti, ali je otkriće tehnologije ronjenja bocama čovječanstvu pružilo mogućnost i iskustvo otkrivanja neistraženih područja. Naravno, postati ronilac je mnogo više nego mogućnost otkrivanja novih svjetova.

Kao što je već rečeno, ronjenje nije vještina koja se lako uči i pamti, kao što je slučaj s vožnjom bicikla. Ipak, učenjem ronjenja stječe se skup vještina koje se mogu upotrijebiti diljem svijeta u različitim situacijama. Upravo vještina ronjenja omogućuje pogled u svijet uzbuđenja, čime ronjenje ne postaje samo hobi, nego životni stil.

Odgovor na pitanje čemu ronjenjem čini se zato suvišnim, ali evo nekoliko dodatnih razloga:

  • Prije svega, malo je poznato da 90% života na Zemlji živi u vodama. Zato ako želite naučiti o ekosistemu u kojemu živimo, nema druge nego da zaronite.
  • Drugo, osim ako ne postanete astronauti, ronjenje je jedini način da spoznate posljednje granice života na Zemlji, pa je zaron jedini način da dođete na “mjesto gdje nijedan čovjek nije stupio prije”.
  • Krećući se kroz morske dubine s opremom za ronjenje, uživate u bestežinskom stanju, slično kao astronauti u svemiru. Imate više dimenzija kretanja, nego na kopnu (gore-dole), a nalazite se u mediju gdje vam je kretanje opuštajuće usporeno, nema žurbe… mir i tišina…

Stoga, vrijeme je da upišete kurs ronjenja i steknete potrebna znanja i vještine. Kurs obično traje 5 radnih dana (ovisno o vašem raspoloživom vremenu) i uključuje teorijski i praktični dio koji će vas osposobiti da postanete ronilac početnik. Ronilačka iskaznica (brevet) koju ćete dobiti nakon uspješno završenog kursa, omogućuju vam ronjenje diljem planeta.

Naravno, završetkom programa nećete postati eksperti preko noći, ali ulaganje u kvalitetan trening dobar je početak za podizanje kvalitete i sigurnosti u vašem iskustvu ronjenja. Kako budete trenirali i ronili, sigurno je da ćete više učiti, ne samo o podvodnom svijetu, nego o životu općenito.

Ono što je najbolje kod ronjenja je da ono ne diskriminira: ne morate biti fitnes trener, mladi i snažni i gotovo ne postoji barijera na ovom svijetu koja bi vas mogla spriječiti da uživate u učenju ove vještine. Ne morate biti sportaš, kako biste postali dobar ronilac. Dakle, treba vam samo malo vremena i vaš životni stil uskoro će postati ronjenje!